In Nederland wilde ik met de trend meedoen en
seizoensgroenten- en fruit gaan eten. Dat wil zeggen dat je in de winter
boerenkool eet en in de zomer vooral veel sla en tomaten. In de winter weer
meer appelen en in de zomer aardbeien. Je kan hier het hele jaar door alles
kopen hoor, maar je betaalt er wel de hoofdprijs voor. Net als op Curaçao
overigens.
Ik heb dat nooit helemaal begrepen. De paprika’s van de
Portugees zijn kleiner, maar net zo goed als de grote groen die geïmporteerd
worden uit de Verenigde Staten. Sterker nog, ze smaken een heel stuk beter als
je de prijzen met elkaar vergelijkt. En gevulde paprika kan ook goed met kleine
paprika’s. Het worden dan een soort van tapa’s .
Seizoensgroenten dus. Het zouden spruiten worden. Ze lagen
goed vers in de winkel, ze waren betaalbaar en ik had een recept. Eerst
schillen, dan koken. Niet te lang. Je moet nog wel die bite proeven. Dan
afgieten en wokken in een pan waar je ook al spekjes in had uitgebakken.
Het schillen en koken lukte goed. Hoewel ik wel twijfelde
hoelang ze nou moesten koken. Zolang als bij mijn schoonmoeder hoefde niet, dat
wist ik. Daar vielen ze al uiteen door er enkel naar te kijken. Het bakken met de spekjes mee ging ook goed.
De verrassing overviel mij bij het eten. Wat vreemd. Zo hard
en anders van smaak. Heel vreemd. Helemaal niet zoals ik spruitjes kende. En ik
had ze op Curaçao toch regelmatig gegeten.
Tijdens een vakantie op het eiland besprak ik dit met mijn
ouders en zij maakten hetzelfde gerecht nog eens. En ja hoor, het smaakte weer
als vanouds. En toch had mijn moeder
niets anders gedaan dan ik.
Ze legt me uit hoe zij te werk gaat. Daar moet het verschil
in zitten. ‘Kijk’, zegt ze, ‘ik bak de spekjes uit’.
‘Dan pak ik de voorgekookte spruitjes uit pot en …..’,
verder hoeft ze niet te gaan. Als je opgroeit met de smaak van spruitjes uit
pot, dan is dat je referentiekader. Inmiddels zul je ook op Curaçao verse
spruiten kunnen krijgen, maar als die de prijs van een verse kreeft hebben ,
dan weet ik wel wat ik zou kiezen. Geef mij maar die kreeft, en als groente wil
ik graag die spruitjes uit pot, zo lekker zacht en romig, ze smelten gewoon op
je tong. Je hoeft er maar naar te kijken en ze vallen al uiteen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten