zondag 31 januari 2016
Curasu
Elke week krijgen wij hier een huis-aan-huis krantje. Dat is gratis
en gaat over het dorp. Er staan allerhande dingen in. Van informatie
over kerkdiensten tot een knutselpagina van scholen. Vaak
ook wel een soort diepte-interview met een plaatselijke bekendheid
en nieuwtjes worden besproken. Ik blader het krantje altijd
even door. Ik kijk bij de vergunningen die worden aangevraagd
en waarvoor, om te voorkomen dat ik ineens verrast word door
een bouwlustige buurman die een boom wil kappen waar wij
schaduw van ontvangen. En zo viel mijn oog op de naam Curasu.
Even lezen. Een jonge ondernemer begon een eettentje met
snacks en maaltijden uit Curaçao en Suriname. Mijn hart maakt
een sprongetje en ik spring letterlijk op van mijn stoel. YES, roep
ik, dat scheelt weer werk. Ik kan mijn lekkernijen nu hier kopen.
Ik hoef er niet voor naar Rotterdam te rijden. Ik hoef niet te zwoegen
in de keuken. Mijn zoon kijkt me aan alsof ik gek ben, tot ik
hem uitleg waar mijn enthousiasme vandaan komt en hij springt
vervolgens met mij mee. Ik hoefde niet lang te zoeken om te zien
waar het was. Vlakbij, nog geen vijf minuten rijden met de fiets, laat staan met de auto. Parkeergelegenheid
genoeg voor de deur. Verkoop aan bentana. En dat is wel even wennen voor de gemiddelde
Nederlander. Hoezo aan het raam kopen? Kunnen we niet ergens zitten? Dat heeft de vorige eigenaar
ook genekt, nu moet je buiten wachten op je eten. Helaas meestal in de kou. Op Curaçao en ik neem aan
in Suriname ook, is buiten wachten op je eten nooit een probleem. Sterker nog, het is er heel gewoon.
Bij de truk’i pan sta je buiten op straat.
Het eten wint het van de kou voor mij. De wind en kou trotserend ben ik aanwezig bij de opening. De
partytent die ons enigszins droog kan houden wordt ondersteund door zware zandzakken, om niet de
lucht in te vliegen. Ik bekijk het aanbod en maak een praatje met de jonge verkoper. Ja, ook ik kom van
de Antillen, en nee, dat zou je niet snel aan mij zien. Ik doe mijn bestelling en krijg wat extra kaasballen
cadeau, als Antillianen onder elkaar. Met mijn tasje gevuld kom ik thuis. Ik maak de zakjes open.
De pastechi’s waren nog niet klaar, en empana willen ze nog wel gaan maken, dus die zou ik op een
later moment moeten bestellen. Mijn broodje bakijouw was lekker, maar die kaasballen waren zo groot
als kleine knikkers. Om niet meteen af te haken bestel ik de avond erna drie porties saté ku batata. Ik
betaal voor mijn gevoel de hoofdprijs. Per portie 8,50 euro, omgerekend toch zo’n 16 gulden. En als ik
daar nou twee dagen van zou kunnen eten... Maar helaas, aan het einde van de maaltijd nam ik nog
een boterham. En nog wil ik niet opgeven, ik wil ook die pastechi’s proeven en kijken of ze al empana’s
hebben, maar helaas na vier weken is de zaak dicht. Er is iemand de pui binnen gereden. Misschien
had deze binnenrijder het toch te koud buiten? Ik sta inmiddels weer te zwoegen in de keuken thuis
en eet mijn lekker smakende, maar onooglijke empana’s.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten